SYNERGY FERTILIMIN® – (MYO-/CHIRO-INOSITOL COMPLEX)

ПРИРОДНО ПРОТИВ НЕПЛОДНОСТ И СИНДРОМ НА ПОЛИЦИСТИЧНИ ЈАЈНИЦИ

Fertilimin® претставува добро избалансиран комплекс на активни супстанции и единствена комбинација на два важни типа на инозитол, Мио и Хиро инозитол во една капсула.

Инозитолот спаѓа во групата на Б витамините. Тој е неопходен за правилно формирање на клеточните мембрани во организмот, го олеснува метаболизмот на масните киселини, го намалува нивото на лошиот холестерол, има влијание на мозочните функции и на одредени трансмитери, на психата и е многу корисен кај синдромот на полицистични јајници (PCOS).

Од девет познати облици на инозитол, Мио-инозитол и Хиро-инозитол се најмногу истражувани и испитувани облици, посебно кај жени со дијагностициран PCOS (синдром на полицистични јајници), каде двата облика покажале исклучителни резултати.

Опис

Дејство на Fertilimin®(MYO-/CHIRO-INOSITOL COMPLEX)

 • Зголемување на плодноста
 • Воспоставување на спонтана овулација
 • Помага во воспоставување на хормонска рамнотежа
 • Одржување на здрава функција на јајниците
 • Го подобрува квалитетот на јајце клетките
 • Ја намалува инсулинската резистенција кај жени со PCOS
 • Го регулира менструалниот циклус
 • Го подобрува расположението и ја враќа енергијата

Жените со PCOS имаат потешкотии да го претворат инозитолот од нашата храна во Мио-инозитол и Хиро-инозитол. Докажано е дека двата облика имаат инсулин-подобни својства и дека ја смалуваат инсулинската резистенција, односно ја зголемуваат осетливоста на ткивата на инсулин, посебно кај жените со синдром на полицистични јајници. Недостаток или абнормалности во метаболизмот на инозитолот предизвикува проблем во искористувањето на глукозата и поврзани се со “ резистенција на инсулин”(IR)

IR предизвикува хормонско пореметување:  висок инсулин, високи андрогени хормони посебно тестостерон, зголемени естрогени и смален прогестерон, како и намалена функција на штитната жлезда. Kако последица на горенаведеното настануваат нередовни циклуси, изостанување на овулација, гојазност, постојана глад, тешко симнување на вишокот на килограми и замор. Инсулинската резистенција предизвикува покачен холестерол и триглицериди, зголемено натрупување на масти и абнормален тип на гојазност.

Кај жени со PCOS – синдром на полицистични јајници, многу често е високо нивото на тестостерон, појава на акни, изразени влакненца по лицето и телото, губење на косата, неплодност.

Докажано е дека Мио и Хиро инозитолот го подобруваат метаболизмот кај жени со PCOS-синдром на полицистични јајници.

Дневна доза од 2.0g комбиниран комплекс од Мио и Хиро инозитол во траење од 6 месеци резултирало со значајно губење на тежината и нормално ниво на HDL и LDL холестеролот.

Предности на SYNERGY FERTILIMIN® (MYO-/CHIRO-INOSITOL COMPLEX)

 • Наменет првенствено за жени со PCOS
 • Ги балансира хормоните кои имаат клучна улога во процесот на овулација
 • Секоја капсула содржи 500 mg Мио / Хиро инозитол
 • Дневната доза обезбедува 2 грама Мио / Хиро инозитол
 • Произведенo во САД со GMP сертификат
 • Не содржи глутен, квасец и соја, погоден за вегани

Дополнителни информации

Состојка

Количина

Myo inositol+Chiro inositol

512,5 mg

Vitamin E

25 mg

Folic acid

150 mg

Melatonin

0,25 mg

Co-Enzyme Q10

5mg

Препорачано дозирање на FERTILIMIN®

Четири (4) капсули дневно – (две наутро, две навечер) 6-12 месеци