SYNERGY VITAMIN B6 50mg

ДИРИГЕНТ НА СИТЕ ВИТАЛНИ ФУНКЦИИ

Што претставува B6 50mg?

Хидросолубилен витамин чијашто активна форма е пиридоксин хидрохлорид, неопходен за метаболизмот на протеините. Учествува во метаболните процеси на аминокиселините (декарбоксилација, дезаминација, трансаминација итн). Има важна улога во метаболизмот на мастите, формирањето хем, како и на нијацин од триптофанот.

Витамин Б6 овозможува создавање на неколку неуротрансмитери кои пренесуваат пораки во нервниот систем. Неопходен е за нормален развој и функционирање на нервниот систем, за создавање на хормони кои го регулираат расположението (серотонин и норепиефрин) и биоритамот (мелатонин). Придонесува за нормална синтеза на хомоцистеин и учествува во формирање на црвените крвни клетки. Го намалува заморот и исцрпеноста и учествува во регулирање на хормонската активност.

Витамин Б6 учествува во одржување на здрав имунолошки систем преку негово учество во создавање на антитела.

Опис

ДЕЈСТВО на B6 50mg

  • При недостаток од витамин Б6 како терапија и превентива: микроцитна и хипохромна анемија, конвулзии кај новороденчиња, полиневритиси и невропатии при терапија со лекови кои содржат изонијазид, пенициламин, хидралазин и циклосерин.
  • При намалени концентрации на витамин Б6 присатни кај диети, уремија, алкохолизам, цироза, хиперпаратиреоидизам, малапсорптивен синдром, кај пациенти со срцева слабост, долготрајна хемодијализа, како и при генетски нарушувања во метаболизмот на аминокиселините.
  • Зголемени потреби од витамин Б 6 се јавуваат при долготрајна употреба на хормонални контрацептиви, кај геријатриски пациенти и при бременост и лактација,
  • Други индикации: вертиго, акни, себореичен дерматитис, хиперлипидемија, озрачување, хиперемезис гравидарум, предменструален синдром, хиперкинетски синдром кај деца, хипероксалурија, зависност од пиридоксин кај деца

Се препорачува: идиопатска сидеробластична анемија, предменструален синдром, повраќање за време на бременост, пореметување во метаболизмот на пиридоксин кај жени кои употребуваат контрацептиви со естрогени, невропатија, полиневрит кај алкохоличари, пореметување во метаболизмот на аминокиселини (цистинурија, конвулзии на новороденче предизвикани со дефицит на витамин Б6, радијациска болест, терапија со изониазид, хидралазин, циклосерин и пенициламин и др.

Предности на Synergy Vitamin B6 50mg

  • Една капсула содржи 50mg Витамин B6

Дополнителни информации

Состојка

Количина

Пиридоксин хидрохлорид

50mg

Препорачано дозирање на SYNERGY B6 50mg

Една – две капсули на ден.