SYNERGY VITAMIN D3 2000IU

ПОДДРШКА НА ИМУНИТЕТОТ И ОДРЖУВАЊЕ НА КОСКИТЕ, МУСКУЛИТЕ И ЗАБИТЕ

Што претставува Vitamin D3 2000IU?

Витамин Д3 (холекалциферол) е природна  форма на витамин Д за човековото тело и спаѓа во групата на витамини растворливи во масти. Придонесува за нормална апсорпција и искористување на калциумот и на фосфорот. Ја подобрува коскената минерализација , помага во формирање на скелетот и забите кај децата, го зајакнува процесот на осификација, неопходен е за нормално функционрање на паратиороидната жлезда.

Тој има улога во многу невролошки и клеточни функции за кои е потребен калциум , а учествува и во продукција на моноцити. Витамин Д3 и калциум помагаат во намалување на загубата на коскени материјали кај жени во пост-менопауза. Ниска коскена минерална густина е ризик фактор за остеопоротични коскени фрактури.

Опис

Дејство на Vitamin V3 2000IU

Витамин Д3 се препорачува при: профилакса на рахитис и остеомалација предизвикани од дефицит на вит. Д3, профилакса кај постоечки ризик за заболување предизвикано од дефицит на вит. Д3, нормална функција на имунолошкиот систем, нормална мусклулна функција  и за здрав раст и здрав развој на децата.

Кај возрасни лесен недостаток на витамин Д се манифестира како губиток на апетит и тежина, проблеми со спиење и дијареа. Потежок дефицит предизвикува остеомалација и мускулни спазми. Коските стануваат меки, кршливи и болни, како резултат на намалениот калциум во нив. Кај деца недостаток на витамин Д е причина за рахитис.

Ризик фактори за дефицит на витамин Д

 • Неадекватно изложување на сончева светлина (аерозагадување ги блокира УВ зраците кои се потребни за продукција на витамин Д)
 • Вегани поради невнесување на млечни производи
 • Постари лица поради намалена способност да синтетизираат вит.Д3
 • Предвремено родени бебиња
 • Лица со болести на црниот дроб и бубрезите
 • Прекумерната употреба на алкохол има негативен ефект врз апсорпцијата и складирање на витамин Д.
 • Намалена способност за апсорпција на витамин Д земен орално може да биде поради цистична фиброза или отстранување на делови од дигестивниот тракт.
 • Друга група на лиѓе каде се потребни повисоки дози на витамин Д од просечните се лицата кои имале хирушки зафат, поголеми телесни повреди или изгореници.
 • Зголемениот стрес и хроничните исцрпувачки болести исто така бараат повисоки дози на витамин Д.
 • Суплементи со витамин Д им се потребни и на лица кои земаат одредени лекарства како антиконвулзиви, кортикостероиди или холестирамин. Тоа значи дека пациенти кои примаат терапија за артритис, асма, алергии, автоимуни заболувања, висок холестерол и епилепсија треба да се консултираат со лекар за да започнат да земаат суплементи со витамин Д.

Предности на Synergy Vitamin D3 2000IU

 • Витамин Д е задолжителен за превенција од остеомалација и заедно со калциум учествува во создавање на повисока минерална густина со што се намалува и ризикот од фрактури и паѓања.
 • Витаминот Д придонесува за нормална концентрација на калциум во крвта и за одржување на здрави заби.
 • Витаминот Д е потребен за нормален раст и развој на коските кај децата.
 • Витамин Д е неопходен за нормално функционирање на паратиреоидните хормони.
 • Витаминот Д е важен за здравјето на мускулите, бидејќи ја поддржува мускулната функција, мускулната сила и рамнотежа.
 • Дитаминот Д го подржува имунолошкиот систем.

Дополнителни информации

Состојка

Количина

Cholecalciferol (50mcg)

2000IU

Препорачано дозирање на Vitamin D3 2000IU

• 1 капсула на ден за време на оброк за се постигне оптимална апсорпција.
• За лекување на рахитис и остеомалација приближно 1000-5000 IЕ витамин Д3
• Дополнителен третман на остеопороза 1000-3000 IE витамин Д3
• За профилакса на малапсорпција 3000-5000 IE витамин Д3
• Терапија на хипопаратиреодизам и псеудохипопаратиредизам 10 000- 200 000 IE витамин Д3. Треба да се контролира нивото на калциум во серум и урина.