SYNERGY SYNFOLINЕ® – (METHYL FOLAT 400 mcg+ IODIDE 100mcg)

БЕЗБЕДНА БРЕМЕНОСТ И ЗАШТИТА НА ПЛОДОТ

Фолната киселина или витамин Б9 е неопходен витамин за секој поединец за нормално здравје и живот а особено се препорачува доколку жената е бремена или планира да остане бремена. Фолната киселина е значајна за многу важни процеси во нашиот организам, а посебно при делба, диференцијација и раст на клетките на ембрионот и фетусот. Важна е за синтеза на ДНК и за функционирање на клетките во организмот. Има улога во метаболизмот на нервните клетки, а заедно со витаминот Б12 е неопходна за создавање на црвените крвни клетки. Исто така има значајна улога во конверзија на аминокиселините кои му се неопходни на нашиот организам, учествувајќи во намалување на нивото на хомоцистеинот во крвта. Зголемено ниво на хомоцистеин доведува до појава на зачепување на крвните садови делувајќи тромбогено. Јодот  придонесува за нормална когнитивна и невролошка функција на организмот и учествува во производството на тиреоидните хормони и нормална функција на тиреоидната жлезда.

Опис

Дејство на Synfoline® (Метил фолат 400mcg + јод 100mcg)

Фолната киселина кај бремените жени се употребува за нормален раст и развој на плодот, и тоа: во периодот пред бременоста, во текот на бременоста и во тек на доењето на бебето. Фолната киселина делува врз развојот на нервниот систем на плодот, превенирајќи 50 до 70% од појавата на дефекти на невралната цевка кај плодот.

Дефекти на невралната цевка се сериозни вродени аномалии на ’рбетниот мозок (како што е spina bifida) или аномалии на главата и централениот нервен систем (аненцефалија кај плодот). Невралната цевка на плодот се затвора до 28-миот ден од бременоста, кога е можно и самата трудница сè уште да не знае дека е бремена Затоа е значајно жените кои планираат да останат бремени, да го отпочнат внесот на фолна киселина три месеци пред и минимум во тек на првите 12 недели од гестацијата.

Внесувањето на фолна киселина не е неопходен само кај бремените жени. Нејзиниот внес преку суплементи, поволно делува на организмот и кај други здравствени состојби: анемија, болести на срцето и крвните садови, покачен притисок, депресија, неплодност, неврози, несоница, пад на имунитетот, проблеми со метаболизмот, инфекции, слабо помнење, стрес и хроничен замор.
Недостатокот на фолна киселина најчесто се појавува кај луѓето кои имаат проблеми со дигестивниот систем, бубрезите, црниот дроб или што консумираат алкохол.

SYNERGY Synfoline ® (Метил фолат 400mcg + јод 100mcg) содржи биолошки активна природна форма на фолат кој се користи за нормална клеточна делба и синтеза на невротрансмитери и ДНК. Предноста на употребата на метил фолат е дека тој навлегува во крвно мозочната бариера, каде што помага во одржување на невролошкото здравје и неговата максимална биорасположливост во споредба со фолната киселина.

Предности на SYNERGY Synfoline® (Метил фолат 400mcg + јод 100mcg)

  • Природен облик со супериорна биорасположливост
  • Навлегува во крвно мозочната бариера

Дополнителни информации

Состојка

Количина

Метил фолат

400 mcg

Јод

100 mcg

Препорачано дозирање на SYNERGY Synfoline ®(METHYL FOLAT 400 mcg+ IODIDE 100mcg)

Една капсула на ден.