SYNERGY CALCEED® – (CALCIUM CITRATE + L-CALCIUM LACTATE 1200mg)

Најлесно растворлива и апсорблива форма на калциум

Што претставува Calceed®? – (CALCIUM CITRATE + L-CALCIUM LACTATE 1200mg)

Калциумот  учествува со 1 до 2% во телесната тежина на човекот и е една од најзастапените минерални компоненти на скелетниот систем. Речиси 99% од калциумот во организмот е постојано складиран во коските, како фактор кој ги одржува да бидат цврсти. Останатиот 1 % е неопходен за ткивата и крвта, во кои тој придонесува за размена на материите на клеточно ниво, функционирањето на срцето и мускулите, како и за активноста на нервите.

Токму тој 1% се надополнува или преку исхраната или од коските. Aко не се внесува доволно калциум со храната, во тој случај организмот ги извлекува минералите од коските за да ги одржува останатите функции. Со постепеното губење на коскената материја, која произлегува како последица од внесувањето на храна сиромашна со калциум, коските стануваат кревки, се намалува нивната цврстина и тие се изложени на фрактури. Тоа е многу важен податок за жените после менопауза.

Опис

Дејство на Calceed ® – (CALCIUM CITRATE + L-CALCIUM LACTATE 1200mg)

За да ги одржуваме коските во стабилна густина, потребно е постојано да се грижиме за здравата искрана, но и потребниот внес на калциум преку додатоци на исхрана во текот на денот.
Освен како составен елемент на коските и забите, калциумот има значајна улога во работата на срцето, мускулите и нервниот систем. Помалку познато е неговото позитивно дејство на органите за варење, крвотокот и метаболизмот. Исто така, калциумот е многу важен во процесот на бременост, лактација и доење, како и во менопаузата кај жените. Ги ублажува ПМС-тегобите и го намалува процесот на стареење.

 • Органски хелираниот калциум максимално се искористлива од организмот
 • Калциумот е неопходен за одржување на здрави коски и заби
 • Придонесува за нормална мускулна функција
 • Важен фактор за нормално згрутчување на крвта
 • За нормална функција на ензими за варење
 • Учествува во процесот на невротрансмисијa
 • Ја намалува загубата на коскени минерали кај жени во пост менопауза

Улогата на калциумот е незаменлива во процесот на создавање на коскеното ткиво во периодот на раст и развој на децата, како и за време на бременоста и доењето. Тој претставува прва одбранбена линија и оружје за превенција на остеопороза кај постарата популација.

Клучните групи на лица кои најмногу ќе имаат бенефит од придобивките на додавање на калциум во исхраната се следните групи:

 • Лица кои се изложени на ризик од дефицит на калциум – Фактори на ризик за недостаток на калциум вклучуваат: рестриктивни диети, недостаток на витамин Д, недостаток на магнезиум, историја на гастроинтестинални нарушувања, заболувања на црниот дроб, панкреатит, хипертироидизам, анксиозни нарушувања и др.
 • Лица кои не консумираат млечни производи – Бидејќи примарните извори на калциум во нашата исхрана се млечни производи, сите кои се нетолерантни на лактоза или избегнуваат млечни производи поради други причини се изложени на ризик за недостаток на калциум.
 • Повозрасна популација –Кај жените над 50 и мажите над 70 годишна возраст се зголемува потребата од внесување на калциум. 

Препорачана дневна количина на калциум како додаток во исхраната (RDA) кај возрасни варира:

 • Помеѓу 800-1.300 mg / ден за адолесценти
  000 mg / ден за возрасни која може да достигне и 1.200 mg / ден кај постари лица
 • Спортисти и фитнес корисници.*Калциумот е особено важна компонента за спортистите и секој кој живее активен живот.
 • Деца во период на забрзан раст и адолесценти

Додатоците на исхрана овозможуваат дополнителни извори на калциум и во многу случаи покажуваат подобра апсорпција. Научните истражувања покажаа дека најдобра апсорпција и искористливост на калциумот е од органските соединенија на калциум како што се: калциум цитрат и калциум лактат.

Предности на SYNERGY CALCEED® (CALCIUM CITRATE + L-CALCIUM LAKTATE)

 • Максимална концентрација во една доза
 • Најголема биорасположливост на калциум
 • Максимална апсорпција
 • Безбедена форма на калциум (органски хелиран калциум)
 • Може да се применува со и без храна
 • Со природни бои и природни засладувач+

Дополнителни информации

Состојка

Количина

Calcium citrate + L-Calcium lactate

1200 mg

Препорачано дозирање на CALCEED®

Една кесичка дневно се раствара во чаша вода, негазиран сок или ладен чај пред или после оброк.