SYNERGY SELENIUM 100mcg

ПРИРОДЕН И МОЌЕН АНТИОКСИДАНТ

Што претставува Selenium 100mcg?

Селенот е есенцијален минерал што се наоѓа во многу мали количества во организмот. Тој е од особено значење затоа што го зголемува имунитетот, има улога на антиоксиданс и се бори против оштетувањето и воспаленијата предизвикани од штетните слободни  радикали. Освен тоа, игра и клучна улога во одржувањето на здравиот метаболизам.

Претставува дел од антиоксидантните ензими кои ги штитат клетките од оштетување, нивно стареење и смрт, особено на кожата, мускулите и мозокот. Затоа, со право се нарекува минерал на долговечноста.

Опис

Дејство на Selenium

  • Помага во зајакнување на имунитетот
  • Нормална функција на тиреоидна жлезда
  • Заштита од оксидативен стрес
  • Одржување на нормална коса и нокти
  • За нормална сперматогенеза

Селенот учествува во производството на глутатион пероксидазата, која го заштитува целиот организам, а поради својата силна антиоксидативна моќ е клучен и за силен имунолошки систем. Поседува и силни антивоспалителни својства. Оттука, честите настинки, инфекции и генерално слабиот имунитет може да бидат знак дека селенот е на многу ниско ниво. Покрај тоа, селенот е клучен и во производството на здрава сперма кај мажите, но и за кардиоваскуларното здравје.

Селенот е важен за нормална работа на црниот дроб и  помага во исфрлање на некои отрови како арсенот, кадмиумот, живата и оловото.

Согласно истражувањата, консумацијата на селен од природните извори има позитивни антивирални ефекти, есенцијален е за успешен машки и женски фертилитет и репродукција, а исто така го намалува ризикот од автоимуни и тироидни заболувања.

Најчести симптоми кои укажуваат на недостаток на селен:

Недостатокот на селен најчесто доведува до определени заболувања како на пример болести на кожата, косата и ноктите, разни воспаленија, алергии, доаѓа до намалување на синтеза на протеини, дегенеративни промени во миокардот и мускулите во целина. Дефицитот исто така може да влијае на синтезата на тироидните хормони, зголемен афинитет кон формирање на тумори, катаракта, се намалува визуелната острина на очите, но води и кон намалување на имунитетот. Недостатокот на селен влијае на синтезата на хормоните на штитната жлезда, но и врз регенерација на повредените ткива.

За кого се препорачуваат суплементи со селен?

Дополнителна количина на селен се препорачува кај вегетаријанци, спортисти, лица кои се на ниско калорични диети, кај намален имунитет, лица кои се изложени на зрачење, долготрајна употреба на статини (лекови кои го намалуваат холестеролот), таблети за контрацепција, лаксативи, консумирање на тутун и алкохол.

Доколку планирате да земате суплементи на база на селен, најпрво консултирајте се со вашиот лекар или фармацевт.

Ефикасност: органските форми на додатоци на исхрана на селен даваат подобра апсорпција, подобро задржување и подобри здравствени придобивки отколку неорганските форми.

Предности на SYNERGY Selenium 100mcg:

  • Органска форма на селен
  • Без ГМО
  • Вегетаријански/веган производ

Дополнителни информации

Состојка

Количина

Selenomethionine

100 mcg

Препорачано дозирање на SELENIUM 100mcg

Една таблета дневно.